Øst-Ghouta. Hva skal vi gjøre?

Øst-Ghouta, et forstadsområde til Damaskus var et lite paradis på jord, vakkert, fruktbart, flere vannfall, veldrevet jordbruk, velstående, et drømmested i Syria.

Så i 2011 hørte de om ”den arabiske våren”. Også i Syria ville da ha bedre kår for befolkningen, og de murret mot president Assad og hans styre. Det eskalerte, ble til voldeligheter, og snart var det full borgerkrig. Flere ulike opprørsgrupper sloss mot regjeringsstyrkene.

Amerikanerne visste at her var det olje i bakken, og russerne var i gang med oljeprosjekter ved kysten. Krigen eskalerte. Krigen var ikke så mye mellom opprørerne og landets styre, som i realiteten mellom  russerne og amerikanerne. De støttet hver sin side. De forsynte dem med våpen, oppildnet dem og deltok i krigføringen, hver på sin side. USA styrer NATO inkludert Norge, og fikk oss med  på sin side i kampen. For Norges del har vi sølt bort milliarder på denne krigen gjennom vårt militærvesen, stikk i strid med våre egne interesser, men i lojalitet til NATO og USA. Vi har en ikke liten del av ansvaret for  ødeleggelsene og  grusomhetene.

Syria ble trampet i hjel gjennom 7 år med slossing. I senere  tid har forholdet blitt ytterligere forverret ved at både IS og Tyrkia har kommet med i kampen om kaka. Se kartet. Tenk om vi fra vår side heller hadde gått inn og roet gemyttene og lært dem litt om forhandlinger og samarbeid for bedre kår. Vi kunne ha skapt lykke i landet!

 Hva nå, når kampene til de grader har utartet i Øst-Ghouta igjen, og regjeringsstyrkene vel er i ferd med å overta herredømmet? Skal vi bare fortsatt la oss manipulere og diktere av USA og NATO og deres norske marionettefigur? Nei, nei, nei!!! Fatt nå endelig litt mot! Slutt å helle bensinen vår på bålet, og inviter de 2  herrer, Putin og Trump, fortrinnsvis helt alene,  til samtaler i Lillehammerområdet, gjerne ved Nansen Fredssenter.  Få dem til å være med å lage en liten plan, der begge stanser sin krigsinnsats, og blir enige om at styret i Syria kan fortsette. Det bør da inngå i avtalen at befolkningen får forhandle om bedre kår. De utenlandske krigshisserne, inkludert USA, Russland og Norge mål være med å bygge opp igjen landet og legge grunnlag for et bedre liv for folket. Det vil være rettferdig at vi yter minst like mye til forbedringer som vi hittil har brukt til ødeleggelser.

Kan de to herrer bli enige om dette, kan det kanskje være fornuftig at de i fortsettelsen straks får invitere både Assad, et par opprørsledere, Erdogan og kanskje også en fra IS til Hafjell. Der kan de meddele dem de gode nyhetene, få alle til å smile og ta dem med en tur ut i naturen. Men la det skje mens snøen ennå glitrer i sola og de kan få prøve både ski og heiser.

Bjørn

2 kommentarer til «Øst-Ghouta. Hva skal vi gjøre?»

  1. All ære til Hafjell og Norges vilje til fredsforhandlinger. Verdenskonflikten er dessverre langt større enn norske fjell. Konflikten oppsto mellom to verdens religioner der vestens kristne religion hevder å ha global rett til å etablere kriger og skape kolonier. På dette grunnlag er vestens rikdom etablert, og Norge bøyer lydig kne for kongene i vest.

    1. Kanskje innser vi snart at verken himmelen eller nirvana finnes. Da bør vi vel kunne løse religionskonfliktene?
      Kanskje innser vi snart at vi ikke får bedre sosiale kår gjennom å krige? Da kan vi kanskje heller begynne å snakke sammen og løse problemer så alle kan få tilstrekkelig utkomme?
      Kanskje innser vi snart at våpen ikke skaper sikkerhet, men frykt og gjensidig opprustning? Da kanskje vil vi se at også ensidig nedrustning skaper trygghet og fred?
      Kanskje innser vi snart at vi har hoder til å tenke med selv. Da behøver vi kanskje ikke krype lengre, verken for vest eller øst?
      Det aller dummeste vi kan gjøre er å proklamere at det ikke nytter! Det klokeste vi kan gjøre er å få stormaktene som kaster bensin på bålet fra hver sin kant til å snakke sammen og la det være!
      Hadde Norge virkelig vist vilje til fredsforhandlinger, hadde kanskje verden sett litt annerledes ut.
      Bjørn

Legg inn en kommentar